21.12.2008

Keksi-iltamat

Joulun viemisiksi molempien vanhemmille valmistui tänään iso kasa pikkuleipiä. Osasta tuli jopa viemiskelpoisia :).

Ensimmäinen yritelmä oli Milla Magian haarukkaleivät, joita joskus pikkunappulana muistan leiponeeni.

150 g voita
1½ dl sokeria
3 dl vehnäjauhoja
1½ dl perunajauhoja
½ tl leivinjauhetta
2 rkl kaakaojauhetta

    Hiero rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää loput aineet ja sekoita. Tee taikinasta pieniä pyöryköitä ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Litistä pyörykät haarukalla ja paista 175 asteessa n. 10min.

    Viime kertaisesta pikkuleipien leipomisesta oli ehtinyt vierähtää hetken aikaa ja niinpä meillä taisi tulla vähän reilun kokoisia palleroita. Jäivät mokomat vähän raakileiksi kun ruskeasta taikinasta ei niin hirvittävän hyvin nähnyt kypsyysastetta...

    No, onneksi tarina jatkuu seuraavilla pikkuleivillä, eli nöttereillä (resepti alunperin kirjasta Rieskaa ja rössypottuja):

    300 g voita
    200 g fariinisokeria
    1 muna
    1,5 dl kuorineen rouhittuja manteleita
    2 tl kanelia
    1 tl kardemummaa
    2 tl leivinjauhetta
    n. 350 g vehnäjauhoja
    pinnalle raesokeria

    Vatkaa rasva ja sokeri. Lisää muna edelleen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää vaahtoon. Tee pyöreitä palloja ja kasta ne raesokerissa. Asettele pallot pellille sokeripuoli ylöspäin. Paista 200 asteessa n. 10 min.

    Lopuksi syntyi sitten vielä halvakeksejä:

    200 g voita tai margariinia
    2 dl sokeria
    1 kananmuna
    1 rasia vaniljahalvaa (100 g)
    4 dl vehnäjauhoja
    2 tl leivinjauhetta
    1 1/2 dl mantelirouhetta

    Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna edelleen vatkaten. Murenna halva ja lisää se taikinaan. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sitten seos taikinaan. Pyörittele taikinasta pieniä palloja ja asettele ne leivinpaperille. Muista leviämisvara. Palloja voi myös litistää hiukan. Paista 175 asteessa n. 8-10 min, kunnes reunat hiukan tummenevat.

    Ei kommentteja: