16.12.2012

Joulujuhla

Meillä otettiin tänään varaslähtö jouluun, kun molempien vanhemmat saapuivat meille kyläilemään. Tässä otteita päivän menusta!


Jouluinen tomaattikeitto:

1 sipuli
2 porkkanaa
2 rkl öljyä
1 rkl siirappia
2 kanelitankoa
5 neilikkaa
1 tl inkiväärijauhetta
1 kasvisliemikuutio
2 tlk kokonaisia tomaatteja mehussa
5 dl vettä
suolaa, pippuria, kanelia

Hienonna sipuli ja kuori ja paloittele porkkanat. Kuullota kasvikset öljyssä. Lisää tomaatit, mausteet ja vesi ja hauduta puolisen tuntia. Poista lopuksi kokonaiset mausteet ja soseuta keitto. Mausta suolalla, pippurilla ja tarvittaessa ripauksella kanelia.


Sillikakku:

200 g matjessillifileetä kuutioina
1 kypsä peruna kuutioina
1 pieni punasipuli hienonnettuna
0,5 dl tilliä hienonnettuna
120 g smetanaa
vastajauhettua mustapippuria
4 viipaletta ruisleipää hienonnettuna pieniksi kuutioiksi

Koristeluun: 1 keitetty muna

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi tahnaksi. Vuoraa pyöreä pieni vuoka kelmulla ja painele tahna vuokaan. Peitä kelmulla ja anna mehustua vähintään kuusi tuntia. Hienonna kananmunan keltuainen ja valkuainen erikseen. Kumoa sillikakku vadille ja koristele hienonnetulla kananmunalla.


Hunajainen juurespiiras:

1 kg ruistaikinaa (pakaste)
500 g porkkanaa
300 g palsternakkaa
200 g juuriselleriä
2 sipulia
4 valkosipulinkynttä
50 g voita
200 g Koskenlaskija voimakas -tuorejuustoa
400 g kermaviiliä
6 munaa
0,5 dl hunajaa
3 tl timjamia
2 tl basilikaa
2 tl suolaa
1 rkl valkoista balsamiviinietikkaa
0,75 tl mustapippuria

Pinnalle: 75 g juustoraastetta

Kauli sulaneet taikinat leivinpaperilla vuoratun korkeareunaisen pellin pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 175-asteisessa uunissa 10 minuuttia.

Kuori porkkanat, palsternakat, juurisellerit ja sipulit. Raasta juurekset raastimen karkealla terällä ja hienonna sipulit. Hauduta kasviksia voissa noin 15 minuuttia. Anna jäähtyä hieman ja sekoita sitten joukkoon sulatejuusto, kermaviilit ja munat. Mausta hunajalla, timjamilla, basilikalla, suolalla, balsamiviinietikalla ja mustapippurilla. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle ja ripottele pinnalle juustoraastetta.

Paista piirasta 200 asteessa 35–40 minuuttia.


Savukalapalat:

150 g kylmäsavustettua kirjolohta
3 rkl tuoretta tilliä
200 g ranskankermaa
1 muna
1 rkl sitruunamehua
0,5 tl mustapippuria
400 g ruis-perunapiirakkataikinaa

Hienonna kylmäsavulohi ja tilli. Sekoita joukkoon ranskankerma, muna, sitruunamehu ja mustapippuri.

Kauli sulanut taikina uunipellin kokoiseksi (noin 30 x 40 cm) levyksi ja pistele se haarukalla. Levitä täyte tasaisesti taikinalevylle ja paista kalapiirakkaa 225 asteessa 12–15 minuuttia.


Nougat-palat:

150 g voita
1 dl sokeria
2 munaa
3 dl vehnäjauhoja
3 rkl kaakaojauhetta
1,5 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Kuorrutus:
1,25 dl pähkinäsuklaalevitettä
1 Maraboun Dubbel Nougat -patukka

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi ja sekoita sitten munat vaahdon joukkoon. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää taikinaan vuorotellen jauhoseosta ja maitoa. Levitä taikina pellille leivinpaperin päälle n. 20x20 cm kokoiseksi levyksi. Paista 200 asteessa 10-13 min.

Levitä pähkinäsuklaalevite mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi pohjan päälle. Levittäminen on helpompaa, jos pohja on vielä lämmin ja levite sulaa sen vaikutuksesta. Sulata Dubbel Nougat vesihauteessa ja valuta nougat kakun pinnalle pursotuspussin avulla kuvioiden. Marmoroi nougat-kuvioita veitsen avulla, jolloin nougat myös uppoaa paremmin pähkinäsuklaalevitteeseen. Nosta kakku jääkaappiin jähmettymään. Leikkaa paloiksi ennen tarjoilua.

Ei kommentteja: